Olej z ostropestu 250 mlOlej z wiesiołka 100 ml

Olej z ostropestu 500 ml

Cena za sztukę (szt.): 31,00 zł (zawiera 5 % VAT)

Zapytaj o produkt

Olej z owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertner) charakteryzuje się wyraźną żółtą barwą oraz lekko gorzkawym, orzechowym smakiem. Olej ten zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).

Zawarte w oleju fitosterole oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom „złego" cholesterolu (LDL) jednocześnie podwyższając poziom „dobrego" cholesterolu (HDL). Spożycie tego oleju jest również zalecane w profilaktyce i leczeniu układu moczowego gdyż przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo spożycie oleju z ostropestu pozwala na regulację wypróżnień. Olej z ostropestu tłoczony na zimno wykazuje także silne właściwości przeciwutleniające, chroniące przed działaniem wolnych rodników. Z tego względu stosowany jest także do celów kosmetycznych. Zastosowany bezpośrednio na skórę działa regenerująco, zmniejsza jej zaczerwienienie oraz rozjaśnia cerę. Olej z ostropestu jest także przydatny w leczeniu egzem skórnych oraz przy problemach z nadmiernym rogowaceniem naskórka.

Zastosowanie:

Olej z ostropestu może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. Zalecane spożycie: 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (przed posiłkiem). W kosmetyce olej z ostropestu stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.

Wartość odżywcza 100 g produktu: 
Wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym kwasy nasycone: 17 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g

Dostępność

Ilość w magazynie: 10