Zestaw olej kokosowy 4x500 ml

Zestaw olej kokosowy 4x900 ml

Cena za sztukę (szt.): 172,00 zł (zawiera 5 % VAT)

Zapytaj o produkt

Olej kokosowy to olej roślinny stały w temperaturze poniżej 20 stopni. Od innych olejów odróżnia się dużą zawartością średnio- oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zawarte w oleju kokosowym (laurynowy oraz kaprylowy), charakteryzują się wyraźnym działaniem antybakteryjnym, antywirusowym oraz grzybobójczym. Badania wykazały, że kwas laurynowy jest głównym składnikiem antybakteryjnym oraz antywirusowym zawartym w mleku karmiących matek. Olej kokosowy zawiera około 50% tego kwasu który w organizmie człowieka przekształcany jest w ester - monolaurynian (ang. monolaurin), o wielokrotnie silniejszym działaniu antybakteryjnym oraz antywirusowym.

Spożycie oleju kokosowego pomaga zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, arteriosklerozie, wylewom, stabilizuje poziom cukru we krwi a także poprawia przyswajalność witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych – wapnia i magnezu. Dzięki lepszej przyswajalności, olej kokosowy zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydolność fizyczną i sportową. Spożycie oleju kokosowego ułatwia również walkę z nadwagą i otyłością oraz pozwala złagodzić syndrom chronicznego zmęczenia.

Olej kokosowy posiada właściwości nawilżające dzięki czemu stosowany jest także do celów kosmetycznych na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy. Olej kokosowy stosowany na skórę korzystnie wpływa na jej równowagę chemiczną, zmiękcza ją oraz nawilża a także zapobiega zmarszczkom oraz plamom starczym. Zastosowany na włosy wnikna w ich strukturę i dokładnie nawilża oraz chroni przed utratą protein. Dzięki temu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. Z kolei zastosowany na skórę głowy zwieksza jej ukrwienie i wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Olej kokosowy może być zastosowany na całą długość włosów bądź na same końcówki (w celu zapobieżenia rozdwajaniu).

Zastosowanie:

Olej kokosowy może być stosowany do pieczenia słodkiego pieczywa, smażenia lub duszenia potraw mięsnych, bezpośredniego spożycia a także jako składnik smarowidła „OLEOLUX", stosowanego w diecie dr Budwig. W kosmetyce olej kokosowy stosuje się jako krem, balsam oraz maseczkę.

Wartość odżywcza 100 g produktu: 
Wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym kwasy nasycone: 91 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g

Dostępność

Ilość w magazynie: 4