Olej z ostropestu 500 mlOlej z wiesiołka 250 ml

Olej z wiesiołka 100 ml

Cena za sztukę (szt.): 21,00 zł (zawiera 5 % VAT)

Zapytaj o produkt

Olej z nasion wiesiołka charakteryzuje się żółtą barwą i zawiera około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy oraz gamma-linolenowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).

Szczególnie cennym komponentem oleju z wiesiołka jest kwas gamma-linolenowy (GLA), wykazujący przy spożyciu szerokie działanie prozdrowotne. Spożycie kwasu gamma-linolenowego umożliwia obniżenie poziom „złego" cholesterolu (LDL) a dzięki działaniu antyagregacyjnemu poprawia przepływ krwi oraz obniża ciśnienie, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu czy choroby wieńcowej. Olej z wiesiołka stosowany jest także jako środek łagodzący typowe „dolegliwości kobiece" – drażliwość, wahania nastroju, uderzenia gorąca czy zespół napięcia przedmiesiączkowego. Spożycie oleju z wiesiołka powoduje również zmniejszenie wydzielania łoju i tworzenia zaskórników na skórze.
Olej z wiesiołka stosowany jest także do celów kosmetycznych do pielęgnacji skóry oraz jako komponent do wyrobu kosmetyków - kremów, balsamów czy pomadek do ust.

Zastosowanie:

Olej z wiesiołka może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. W kosmetyce olej z wiesiołka stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.

 

Wartość odżywcza 100 g produktu: 
Wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz: 100 g
- w tym kwasy nasycone: 8 g
Węglowodany: 0 g
- w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g

Dostępność

Ilość w magazynie: 3