Olej dyniowy
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozieloną barwą oraz unikalnym, lekko orzechowym smakiem. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie:
Olej z pestek dyni może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek, surówek, zup czy deserów.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3393 kJ/825 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 31 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 43 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 43 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 30 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg