Olej kokosowy
towar niedostępny
Opis
Olej kokosowy charakteryzuje się naturalnym aromatem i smakiem kokosa. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, podgrzany do 25-26 stopni Celsjusza przechodzi w formę płynną.
Olej kokosowy charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych - zawiera ponad 90% kwasów tłuszczowych nasyconych, w tym około 62-64% kwasów średniołańcuchowych (tzw. MCT - Medium Chain Triglicerydes).
Zastosowanie:
Olej kokosowy może być stosowany do pieczenia słodkiego pieczywa, smażenia lub duszenia potraw mięsnych, bezpośredniego spożycia a także jako składnik smarowidła „OLEOLUX”, stosowanego w diecie dr Budwig. W kosmetyce olej kokosowy stosuje się jako krem, balsam oraz maseczkę.
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna (energia) | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 100 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 94 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 5 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg