Olej lniany
Opis
Olej lniany charakteryzuje się wyraźnie żółtą barwą oraz orzechowym, delikatnie rybim smakiem. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głownie z grup omega-3 (kwas alfa-linolenowy), omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
Spożycie oleju lnianego pozwala na uzupełnienie niedoborów NNKT w organizmie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej lniany może być spożywany bezpośrednio a także stosowany jako dodatek do różnych potraw np. sałatek, surówek, kasz czy ziemniaków.
Olej lniany stosowany jest także do celów kosmetycznych do skóry tłustej i trądzikowej a także do pielęgnacji włosów. Często używany jest jako komponent do samodzielnego wyrobu kosmetyków - kremów, balsamów, mydeł czy odżywek do włosów.
Zastosowanie:
Olej lniany może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek, surówek, kasz czy ziemniaków. Zalecane spożycie: 2 łyżeczki dziennie. W kosmetyce olej lniany stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 9 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |