Olej migdałowy
Opis
Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym smakiem migdałów. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
W przemyśle spożywczym olej migdałowy wykorzystywany jest jako dodatek do ciast oraz do produkcji marcepanów.
Olej migdałowy należy do najstarszych olejów kosmetycznych - zawarte w nim glicerydy kwasu oleinowego i linolowego posiadają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Jest olejem uniwersalnym, nadającym się do każdego rodzaju skóry - bardzo dobrze się wchłania a po rozprowadzeniu nie pozostawia efektu ciężkości. Jest łagodny, nie podrażnia, działa kojąco. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry dziecka. Dzięki swoim właściwościom, olej migdałowy stosowany jest często w gabinetach masażu i odnowy biologicznej.
Zastosowanie:
Olej migdałowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek. W kosmetyce olej migdałowy stosuje się do pielęgnacji skóry, masaży oraz do leczenia egzemy i łuszczycy.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 8 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |