Olej migdałowy

Dostępność: brak towaru
Cena: 42,00 zł 42.00






ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym smakiem migdałów. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).

W przemyśle spożywczym olej migdałowy wykorzystywany jest jako dodatek do ciast oraz do produkcji marcepanów.

Olej migdałowy należy do najstarszych olejów kosmetycznych - zawarte w nim glicerydy kwasu oleinowego i linolowego posiadają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Jest olejem uniwersalnym, nadającym się do każdego rodzaju skóry - bardzo dobrze się wchłania a po rozprowadzeniu nie pozostawia efektu ciężkości. Jest łagodny, nie podrażnia, działa kojąco. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry dziecka. Dzięki swoim właściwościom, olej migdałowy stosowany jest często w gabinetach masażu i odnowy biologicznej.

Zastosowanie:

Olej migdałowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek. W kosmetyce olej migdałowy stosuje się do pielęgnacji skóry, masaży oraz do leczenia egzemy i łuszczycy.

 

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3411 kJ/830 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 7 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 63 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22 g
Węglowodany, w tym: 0 g
  – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 22 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 62 g

 

Producent:

Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl