Olej migdałowy
towar niedostępny
Opis
Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym smakiem migdałów. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
W przemyśle spożywczym olej migdałowy wykorzystywany jest jako dodatek do ciast oraz do produkcji marcepanów.
Olej migdałowy należy do najstarszych olejów kosmetycznych - zawarte w nim glicerydy kwasu oleinowego i linolowego posiadają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Jest olejem uniwersalnym, nadającym się do każdego rodzaju skóry - bardzo dobrze się wchłania a po rozprowadzeniu nie pozostawia efektu ciężkości. Jest łagodny, nie podrażnia, działa kojąco. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry dziecka. Dzięki swoim właściwościom, olej migdałowy stosowany jest często w gabinetach masażu i odnowy biologicznej.
Zastosowanie:
Olej migdałowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek. W kosmetyce olej migdałowy stosuje się do pielęgnacji skóry, masaży oraz do leczenia egzemy i łuszczycy.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3411 kJ/830 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 7 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 63 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 22 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 22 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 62 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg