Olej ostropestowo-czarnuszkowy
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Olej ostropestowo-czarnuszkowy jest mieszaniną złożoną z olejów: z ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertner) oraz z czarnuszki siewnej (Nigella Sativa L.). Olej ten charakteryzuje się wyraźną żółtą barwą, gorzkawym smakiem oraz ziołowym aromatem. Olej ten zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
Spożycie oleju ostropestowo-czarnuszkowego pozwala na uzupełnienie niedoborów NNKT w organizmie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie:
Olej ostropestowo-czarnuszkowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. Zalecane spożycie: 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (przed posiłkiem). W kosmetyce olej ostropestowo-czarnuszkowy może być stosowany bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.
Składniki: oleje tłoczone na zimno, nierafinowane: z ostropestu plamistego (80%) oraz z czarnuszki siewnej (20%).
| Wartość odżywcza | 100 ml |
| Wartość energetyczna (energia) | 3404 kJ/828 kcal |
| Tłuszcz, w tym: | 92 g |
| – kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g |
| – kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 20 g |
| – kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 56 g |
| Węglowodany, w tym: | 0 g |
| – cukry | 0 g |
| Białko | 0 g |
| Sól | 0 g |
| Omega-6 (kwas linolowy) | 54 g |
| Omega-9 (kwas oleinowy) | 20 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg