Olej rzepakowy
towar niedostępny
Opis
Olej rzepakowy charakteryzuje się wyraźną żółtą barwą oraz przyjemnym, specyficznym smakiem i zapachem. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-3 (kwas alfa-linolenowy), omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest produktem o wysokich walorach odżywczych - zawiera około 8% kwasów tłuszczowych omega-3 i charakteryzuje się dobrym stosunkiem ilości omega-3 do omega-6 (około 1:2). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej rzepakowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, dipów i innych potraw.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3411 kJ/830 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 6,5 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 61 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 24 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 7,5 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 16 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 56 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg