Olej rzepakowy
Opis
Olej rzepakowy charakteryzuje się wyraźną żółtą barwą oraz przyjemnym, specyficznym smakiem i zapachem. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-3 (kwas alfa-linolenowy), omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest produktem o wysokich walorach odżywczych - zawiera około 8% kwasów tłuszczowych omega-3 i charakteryzuje się optymalnym stosunkiem ilości omega-3 do omega-6 (około 1:3) oraz wysoką zawartością witaminy E. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej rzepakowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, sosów, dipów i innych potraw.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 7 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |