Olej sezamowy

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 24,00 zł 24.00






ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Opis

Olej sezamowy tłoczony na zimno charakteryzuje się żółtą barwą oraz wyraźnym, charakterystycznym dla nasion sezamu, smakiem i zapachem. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Olej sezamowy ma także właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych. Według Ajurwedy masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość. Olej sezamowy posiada także naturalną zdolność pochłaniania promieniowania UV (faktor ochronny 3-4).

Zastosowanie:
Olej sezamowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio, jako dodatek do sałatek i surówek lub w postaci pasty TAHINI. W kosmetyce olej sezamowy stosuje się do masaży oraz pielęgnacji skóry.

Uwaga! Olej sezamowy nie powinien być stosowany przy atopowym zapaleniu skóry (neurodermitis).

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 15 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 38 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 39 g
Węglowodany, w tym: 0 g
  – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 39 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 38 g

 

Producent:

Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl