Olej sezamowy
towar niedostępny
Opis
Olej sezamowy tłoczony na zimno charakteryzuje się żółtą barwą oraz wyraźnym, charakterystycznym dla nasion sezamu, smakiem i zapachem. Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej sezamowy ma także właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych. Według Ajurwedy masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość. Olej sezamowy posiada także naturalną zdolność pochłaniania promieniowania UV (faktor ochronny 3-4).
Zastosowanie:
Olej sezamowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio, jako dodatek do sałatek i surówek lub w postaci pasty TAHINI. W kosmetyce olej sezamowy stosuje się do masaży oraz pielęgnacji skóry.
Uwaga! Olej sezamowy nie powinien być stosowany przy atopowym zapaleniu skóry (neurodermitis).
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3404 kJ/828 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 15 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 38 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 39 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 39 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 38 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg