Olej słonecznikowy
Opis
Tłoczony na zimno olej słonecznikowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym, charakterystycznym dla nasion słonecznika, lekko orzechowym smakiem. Olej ten zawiera blisko 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do celów kuchennych - jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów i innych potraw.
Produkt w niższych temperaturach może wyraźnie zmętnieć - jest to naturalna cecha nierafinowanego oleju słonecznikowego i nie wpływa na jego jakość.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 11 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |