Olej słonecznikowy
towar niedostępny
Opis
Tłoczony na zimno olej słonecznikowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym, charakterystycznym dla nasion słonecznika, lekko orzechowym smakiem. Olej ten zawiera blisko 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do celów kuchennych - jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów i innych potraw.
Produkt w niższych temperaturach może wyraźnie zmętnieć - jest to naturalna cecha nierafinowanego oleju słonecznikowego i nie wpływa na jego jakość.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3374 kJ/821 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 91 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 6,9 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 81 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3,1 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 3,1 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 80 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg