Olej z lnianki
towar niedostępny
Opis
Olej w produkcji - kolejna partia będzie dostępna 18-19 kwietnia !
Olej z nasion lnianki (Camelina sativa L.), zwany również olejem rydzowym, posiada wyraźnie żółtą barwę oraz dość specyficzny posmak cebuli/gorczycy z nutą goryczy. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głownie z grup omega-3 (kwas alfa-linolenowy), omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy).
Spożycie oleju z lnianki pozwala na uzupełnienie niedoborów NNKT w organizmie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie:
Olej z lnianki może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek, surówek, kasz czy ziemniaków. Zalecane spożycie: 2 łyżeczki dziennie.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3404 kJ/828 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 9,4 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 33,4 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 49,2 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 29,8 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 16,9 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg