Olej z ostropestu
Opis
Olej z owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertner) cechuje się wyraźną żółtą barwą oraz lekko gorzkawym, orzechowym smakiem. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z ostropestu stosowany jest także do celów kosmetycznych. Zastosowany bezpośrednio na skórę działa regenerująco, zmniejsza jej zaczerwienienie oraz rozjaśnia cerę. Olej z ostropestu jest także przydatny przy problemach z nadmiernym rogowaceniem naskórka.
Zastosowanie:
Olej z ostropestu może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. Zalecane spożycie: 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (przed posiłkiem). W kosmetyce olej z ostropestu stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 17 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |