Olej z ostropestu

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 20,00 zł 20.00






ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Opis

Olej z owoców ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertner) cechuje się wyraźną żółtą barwą oraz lekko gorzkawym, orzechowym smakiem. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Olej z ostropestu stosowany jest także do celów kosmetycznych. Zastosowany bezpośrednio na skórę działa regenerująco, zmniejsza jej zaczerwienienie oraz rozjaśnia cerę. Olej z ostropestu jest także przydatny przy problemach z nadmiernym rogowaceniem naskórka.

Zastosowanie:

Olej z ostropestu może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. Zalecane spożycie: 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (przed posiłkiem). W kosmetyce olej z ostropestu stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.

 

Wartość odżywcza 100 ml
Wartość energetyczna (energia) 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
  – kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
  – kwasy tłuszczowe jednonienasycone 20 g
  – kwasy tłuszczowe wielonienasycone 56 g
Węglowodany, w tym: 0 g
  – cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 54 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 20 g

 

Producent:

Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl