Olej z wiesiołka
towar niedostępny
Opis
Olej z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L.) cechuje się żółtą barwą oraz specyficznym, gorzkim posmakiem. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy oraz gamma-linolenowy) a także omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z wiesiołka stosowany jest także do celów kosmetycznych do pielęgnacji skóry oraz jako komponent do wyrobu kosmetyków - kremów, balsamów czy pomadek do ust.
Zastosowanie:
Olej z wiesiołka może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. W kosmetyce olej z wiesiołka stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.
Wartość odżywcza | 100 ml |
Wartość energetyczna (energia) | 3419 kJ/832 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 92 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 7,5 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 8,5 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 76 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g |
– cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 68 g |
Omega-6 (kwas gamma-linolenowy) | 7,7 g |
Omega-9 (kwas oleinowy) | 7,5 g |
Producent:
Zakład Przetwórstwa Roślin Oleistych "Fa-Oils"
dr inż. Sławomir Fajkis
Nadwiślańska 16a
43-516 Zabrzeg