Olej z wiesiołka
towar niedostępny
Opis
Olej z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L.) cechuje się żółtą barwą oraz specyficznym, gorzkim posmakiem. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych - zawiera około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy oraz gamma-linolenowy) a także omega-9 (kwas oleinowy). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z wiesiołka stosowany jest także do celów kosmetycznych do pielęgnacji skóry oraz jako komponent do wyrobu kosmetyków - kremów, balsamów czy pomadek do ust.
Zastosowanie:
Olej z wiesiołka może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek i surówek. W kosmetyce olej z wiesiołka stosuje się bezpośrednio do pielęgnacji skóry lub jako dodatek do kosmetyków.
Wartość odżywcza 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz: | 100 g |
- w tym kwasy nasycone: | 8 g |
Węglowodany: | 0 g |
- w tym cukry: | 0 g |
Białko: | 0 g |
Sól: | 0 g |